Spolu to dáme!

02.10.2016 13:33

 Rodiče se trápili tím, že jejich sedm dětí se mezi sebou neustále hádá. Jednoho dne svolal otec děti do pokoje. Na stůl položil sedm stejně silných prutů spoutaných provázkem do svazku. "Tomu, kdo dokáže ty pruty zlomit, dám dvojnásobné kapesné," vyzval potomky.

    Každé dítě se snažilo, nakonec však všichni museli přiznat, že se jim přes veškeré úsilí svazek zlomit nepodařilo. "Snažili jste se a vidíte, že ty pruty nezlomíte," řekl otec. "A přitom je to tak snadné." Rozvázal provázek, vzal jeden prut a zlomil jej. A bez nejmenší námahy zlámal jeden po druhém i ostatní pruty.

    Děti protestovaly a křičely, že to je podlý trik. Ale zmlkly a zamyslely se, když otec prohlásil: "A tak, jako to dopadlo s pruty, to dopadne i s vámi. Protože vy jste ty pruty. Pokud budete držet spolu, budete silní jako ten svazek a nikdo vás nemůže ohrozit. Když se však budete mezi sebou hádat, když se rozejdete a nebudete zajedno, nebudete chtít jeden vědět nic o druhém, pak se vám povede jako těm prutům, které teď před vámi leží zlomené."


 

Zkoušky a mše sv.

V této rubrice nejsou žádné články.